Πώς να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για την σωστή συντήρηση και την ορθολογικότερη χρήση του αυτοκινήτου μας

Με το κόστος μετακίνησης τα τελευταία χρόνια να αποτελεί μεγάλο βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αναζητήσαμε τις καλύτερες λύσεις  για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομίας στο καύσιμο. 

Ο τρόπος οδήγησης του αυτοκινήτου μας και η σωστή συντήρηση του παίζουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου. 

 

Πριν τη χρήση του αυτοκινήτου μας είναι απαραίτητο:

  • Να διατηρούμε το αυτοκίνητο μας σε καλή κατάσταση:

Τα αυτοκίνητα λειτουργούν καλύτερα και καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο όταν είναι σωστά συντηρημένα, γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε αλλαγή λαδιών κάθε 7500-10.000χλμ ή όποτε ορίζει ο κατασκευαστής. Αλλάξτε επίσης το φίλτρο αέρα κάθε 30.000χλμ και τα τακάκια των φρένων κάθε 40.000χλμ. Ακολουθήστε πιστά το εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης, κάτι το οποίο θα αυξήσει τη μακροζωία του οχήματος σας και θα σας εξοικονομήσει καύσιμο.

  • Να ελέγχουμε τα ελαστικά:

Διατηρήστε τη σωστή πίεση των ελαστικών σας. Κάντε έλεγχο μία φορά το μήνα και ζητήστε σε ένα πρατήριο καυσίμων να ρυθμίσουν την πίεση των ελαστικών με βάση τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου. Συνήθως αναγράφονται και στο κάτω αριστερά μέρος της πόρτας του οδηγού ενώ είναι ανοιχτή. Επίσης, κάθε φορά που κάνετε αλλαγή λαδιών αλλάξτε τα εμπρός λάστιχα με τα πίσω. Η αλλαγή αυτή βοηθάει στην πιο ισομερή φθορά τους και μπορεί να βοηθήσει να έχουν έως και διπλάσιο χρόνο ζωής. Όταν έρθει η ώρα της αντικατάστασης των ελαστικών σας με καινούργια, εφοδιαστείτε με ελαστικά «energy saver», τα οποία μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 2% καύσιμο σε οποιοδήποτε επιβατικό όχημα.

  • Να μειώσουμε το βάρος του αυτοκινήτου μας:

Απαλλάξτε το αυτοκίνητό σας από όλα τα περιττά φορτία που μπορεί να έχετε ξεχασμένα στα πίσω καθίσματα ή στον χώρο αποσκευών σας. Σύμφωνα με έρευνες για κάθε 30-40 κιλά που μπορείτε να γλυτώσετε, εξοικονομείτε έως και 2% κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, όταν πρέπει να μεταφέρετε αποσκευές και αντικείμενα, είναι προτιμότερο, εφόσον κρίνεται ασφαλές, η αποθήκευση τους στον χώρο αποσκευών ή σε ασφαλές μέρος μέσα στο όχημα πάρα σε σχάρα οροφής.

 

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης και των στάσεων είναι απαραίτητο

  • Να οδηγούμε συνετά και να βελτιώσουμε τις οδηγικές μας συνήθειες:

Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα. Ξεκινήστε ομαλά στον πράσινο σηματοδότη και επιβραδύνετε ομαλά στον ερυθρό. Οδηγήστε συνετά με βάση τα όρια ταχύτητας και χρησιμοποιήστε το cruise control (εφόσον υπάρχει) στους αυτοκινητόδρομους. Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα σας ειδικά στους ανοιχτούς δρόμους που κινείστε με μεγαλύτερη ταχύτητα, για να περιοριστούν σημαντικά οι αεροδυναμικές τριβές και ελαχιστοποιήστε τη λειτουργία του κλιματιστικού σας, θέτοντας το στην αυτόματη λειτουργία και σε θερμοκρασία όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτή του περιβάλλοντος. Αποφύγετε να αφήνετε τη μηχανή ανοιχτή σε λειτουργία στο ρελαντί όταν κάνετε στάσεις. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο σας διαθέτει τεχνολογία Stop & Start μην την απενεργοποιείτε καθώς συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση καυσίμου.

  • Να παρκάρουμε στη σκιά:

Αποφύγετε ένα παρκάρισμα σε σημείο με μεγάλη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προτιμήστε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για να γλυτώσετε από πιθανή εξάτμιση του καυσίμου. Για τον ίδιο λόγο, κάθε φορά που γεμίζετε καύσιμα βεβαιωθείτε ότι το καπάκι της υποδοχής καυσίμου είναι σφιχτά κλεισμένο.

 

Γενικές συμβουλές

  • Μειώστε δραστικά τις περιττές μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο:

Κάντε όλες τις μικρές διαδρομές με τα πόδια και χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να επισκεφτείτε το κέντρο της πόλης κάτι που θα σας γλυτώσει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έντονη δυσκολία στην εύρεση θέσης στάθμευσης.

  • Αγοράστε ένα πιο οικονομικό και μικρό αυτοκίνητο:

Εξορθολογήστε την επιλογή σας στην αγορά του επόμενου σας αυτοκινήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι εταιρείες έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση από το 2010 και μετά στην κατηγορία Β (μικρά αυτοκίνητα) κάνοντάς τα μεγαλύτερα σε μήκος και πλάτος με πολύ μεγαλύτερους χώρους. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί μια οικογένεια να καλύπτει όλο και περισσότερες ανάγκες της με ένα μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο τόσο μέσα στην καθημερινότητα της πόλης όσο και έξω από αυτή αν χρειαστεί. Στο carwall.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ολίγων μηνών σε τιμή πραγματικής ευκαιρίας, με προνόμια αγοράς που συναντώνται κυρίως σε καινούρια αυτοκίνητα. Τη συγκεκριμένη εμπορική πολιτική ακολουθούν όλο και περισσότερες εταιρείες και έμποροι σπάζοντας τις κλειστές εμπορικές πολιτικές του παρελθόντος και δίνοντας νέα πνοή στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και όλο και μεγαλύτερα κίνητρα αλλά και εγγυήσεις στον Έλληνα καταναλωτή σε μια αγορά που «πονάει» στο θέμα της αξιοπιστίας.

  • Μάθετε τα πάντα για τα εναλλακτικά καύσιμα όπως το υγραέριο:

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει τα τελευταία χρόνια για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με υγραέριο ή για εύρεση ενός αξιόπιστου συνεργείου για τοποθέτηση υγραερίου. Σε παλαιότερο άρθρο μας έχουμε αναφερθεί εκτενώς  στα οφέλη τοποθέτησης υγραερίου και έχουμε απαντήσει σε όλες της απορίες που αφορούν στην υγραεριοκίνηση.

  • Πριν αγοράσετε μεταχειρισμένο ή καινούριο αυτοκίνητο βεβαιωθείτε πιο είδος καυσίμου ταιριάζει στις ανάγκες σας:

Μελετώντας το μεγάλο δίλημμα που κυριαρχεί αυτή την εποχή στο μυαλό των καταναλωτών για αγορά αυτοκινήτου με κινητήρα diesel ή βενζίνης, σε παλιότερο επίσης άρθρο μας, αναλύσαμε τα υπέρ και τα κατά και των δύο και αφήσαμε εσάς να βγάλετε τα συμπεράσματα σας και να αποφασίσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

 

Συμπέρασμα

Στο συγκεκριμένο άρθρο προσπαθήσαμε να σας δώσουμε πληροφορίες που θεωρούμε απαραίτητες για να μπορέσετε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις στο πώς να φροντίσετε, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, να κρατήσετε σε ένα πολύ καλό επίπεδο το αυτοκίνητο σας. Οι πληροφορίες αυτές όχι μόνο θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμου, τη σωστή λειτουργία του και τη διατήρηση της μεταπωλητικής του αξίας, αλλά και στην ασφάλειά σας, που πάντα παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

 

 

  • 23/02/2016 12:38:20
  • 6994
  • Service-Χρήσιμα
  • Μοίρασμα

Κατηγορίες

menumaster.gr

Έπεσε η τιμή τους!

GARAGE