Τι προσέχουμε σε ένα μεταχειρισμένο υβριδικό Ι.Χ.;

Η αγορά των μεταχειρισμένων υβριδικών μοντέλων μεγαλώνει σταδιακά και στην Ελλάδα, όμως ο έλεγχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου εμπεριέχει ορισμένες ιδιαιτερότητες.

" Μεταβείτε σε όλες τις αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του car wall "

Τα υβριδικά μοντέλα κατακτούν σταδιακά τις αγορές και αρχίζουν και κάνουν σποραδικά την εμφάνισή τους και στα πάρκα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Βέβαια στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει μικρός ο αριθμός των υβριδικών αυτοκινήτων από δεύτερο χέρι, όμως η τάση είναι αυξητική. Εξάλλου και τα οικονομικά κίνητρα είναι αρκετά υψηλά για τον υποψήφιο αγοραστή, αφού μπορεί να αποκτήσει έτσι σε μία σχετικά προσιτή τιμή ένα μοντέλο, που κοστίζει καινούριο -λόγω της καινοτόμας τεχνολογίας του- ακριβότερα από τον μέσο όρο της κατηγορίας του.

Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα, τι πρέπει –και τι μπορείς- να ελέγξεις σε ένα μεταχειρισμένο υβριδικό αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι απλή. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη τεχνολογία προβλέπει τη συνύπαρξη ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, συνήθως βενζίνης. Άρα ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα, ό,τι προβλέπεται και σε ένα μοντέλο συμβατικής κατασκευής, αλλά και ένα εξονυχιστικό τσεκ απ  στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη του αυτοκινήτου.

Αυτά είναι βεβαίως πολύ περισσότερα σε σχέση με τα αποκλειστικά βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα οχήματα, ενώ έχουν και μία ιδιαιτερότητα. Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά μέρη δεν εμφανίζουν φθορές ούτε φέρουν τέτοια σημάδια, απλά λειτουργούν ή όχι. Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος π.χ. των μπαταριών σε ένα υβριδικό μοντέλο μπορεί να γίνει μόνον εργαστηριακά, κάτι πρακτικά αδύνατο και ασύμφορο οικονομικά. Ακόμη και ένας ειδήμονας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση των μπαταριών με ένα test drive ή με κάποιον άλλον τρόπο.

Κανονικά, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι σχεδόν ταυτόσημη με την αντίστοιχη του οχήματος, δηλαδή γύρω στα 15 χρόνια. Αν όμως υπάρξει κάποια βλάβη και μειωθεί κατά πολύ η απόδοσή της, τότε το κόστος επισκευής και αντικατάστασης είναι πανάκριβο και ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση. Γιαυτό η αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου ως μεταχειρισμένο, καλό είναι να γίνεται από κάποιον εξουσιοδοτημένο έμπορο και να συνοδεύεται οπωσδήποτε από τις απαραίτητες  γραπτές εγγυήσεις.

Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για τη μπαταρία ενός υβριδικού αυτοκινήτου, είναι η ακινησία. Μακριά τα χέρια λοιπόν από ένα τέτοιο μοντέλο, που είναι μήνες ακινητοποιημένο αναμένοντας τον νέο κάτοχό του ή για κάποιον άλλον λόγο.

Ένα άλλο σημείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, είναι το λογισμικό που ρυθμίζει και ελέγχει τη ροή ενέργειας από τους δύο κινητήρες. Εδώ μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή πρόβλημα, οπότε πρέπει να περιλαμβάνεται και αυτό ρητά μέσα στην εγγύηση, καθώς οι επισκευές είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πανάκριβες.

Σε κάθε περίπτωση, το μεταχειρισμένο υβριδικό μοντέλο θα πρέπει να έχει περάσει πρόσφατα από ΚΤΕΟ και να του κάνετε οπωσδήποτε ένα εκτεταμένο test drive, ώστε να νιώσετε τη διαφορετική του αίσθηση σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα. Μάλιστα, το πιο σωστό είναι να οδηγήσετε περισσότερα από ένα διαφορετικά υβριδικά μοντέλα, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, όμως αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο λόγω της σχετικά περιορισμένης προσφοράς στην Ελλάδα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα σχετικών αγγελιών:

Honda Insight δώρο τα τέλη 2017 7/2010

Toyota Yaris HYBRID ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΝΑVI-CAMERA 1/2014

Lexus Rx 400h 1/2008

Toyota Yaris HYBRID UNIQUE 2/2015

Toyota Yaris 2/2013

Honda Jazz 1.3HYBRID AYTOMATO 8/2011

Honda Civic HYBRID AUTO ECO START/STOP 2/2009

Toyota Prius 12/2009

Toyota Prius HYBRID ADVANCE AUTOΜΑΤΟ 1oΧΕΡΙ 5/2006

 

" Μεταβείτε σε όλες τις αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του car wall "

 

Διαβάστε επίσης:

Επτά προϋποθέσεις για το ιδανικό μεταχειρισμένο Ι.Χ.

Τα 5 μυστικά της διαπραγμάτευσης για ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ.

Πώς να φτιάξεις μια σωστή αγγελία για να πουλήσεις το μεταχειρισμένο σου.

Υπολογίστε το κέρδος σε... χρήμα του diesel έναντι της βενζίνης

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΒΕΝΖΙΝΗΣ Ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 06/03/2017 10:21:27
  • 48482
  • Service-Χρήσιμα
  • Μοίρασμα

Κατηγορίες

menumaster.gr

Έπεσε η τιμή τους!

GARAGE