Οδήγηση & ασφάλεια: Τα τροχαία ατυχήματα του καλοκαιριού

Την εποχή αυτή αυξάνονται οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα. Συνιστάται, συνεπώς,  πριν από κάθε μετακίνηση ο προληπτικός έλεγχος ασφαλείας του οχήματος.

Σωστή πίεση στα ελαστικά

Πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή πίεση των πέντε ελαστικών του αυτοκινήτου. Οι λάθος πιέσεις επηρεάζουν σημαντικά την ευστάθεια του αυτοκινήτου και αυξάνουν την τριβή των ελαστικών με την άσφαλτο. Αυτά με τη σειρά τους ζεσταίνονται, φθείρονται ευκολότερα και αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

 

Συχνότερες βλάβες

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες βλάβες των αυτοκινήτων μας το καλοκαίρι; Ηλεκτρικό κύκλωμα ποσοστό 20%, βλάβη στο σύστημα ψύξης 7,8%, βλάβη κινητήρα 6,8%, συμπλέκτης 2,8%, κιβώτιο ταχυτήτων/ντίζα 2,5%, βλάβη φρένων 1,1%, σύστημα τροφοδοσίας 1,0%, έλλειψη καυσίμου 0,7%, επαναφορά στο δρόμο 0,7%, αντλία λαδιού – διαρροή 0,7%.

 

Περισσότερα ατυχήματα το καλοκαίρι – Γιατί;

Αν και το καλοκαίρι επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, η ημέρα είναι μεγαλύτερη, οι μέρες βροχής ελάχιστες, εντούτοις τα περισσότερα ατυχήματα αριθμητικά συμβαίνουν το καλοκαίρι. Πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οφείλονται:

σε καραμπόλες, λόγω έλλειψης προσοχής και μη τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και
σε μετωπικές και πλάγιο-μετωπικές συγκρούσεις, επειδή πολλοί οδηγοί επιχειρούν "τυφλά προσπεράσματα"

 

Προσοχή το Σαββατοκύριακο

Τα Σαββατοκύριακα σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό σε καραμπόλες. Οι 8 από τις 10 καραμπόλες (ποσοστό 80,60%) συμβαίνουν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ οι μισές σημειώνονται τα απογεύματα των Κυριακών. Οι καραμπόλες γίνονται την ημέρα και όχι τη νύχτα, ενώ μία στις 10 επιφέρει τραυματισμό ή θάνατο, αν και οι ταχύτητες είναι αισθητά μειωμένες λόγω της κίνησης.

 

Στατιστικά προς παραδειγματισμό

Βασικές αιτίες των ατυχημάτων είναι η απροσεξία σε ποσοστό 25%, η υπερβολική ταχύτητα 21% και η αντικανονική κίνηση το 20%. Οι συγκρούσεις κατέχουν ποσοστό 42%,οι εκτροπές ποσοστό 35%, ενώ οι παρασύρσεις πεζών  20%. Από τους παθόντες 52% είναι οδηγοί, 15% πεζοί, 11% επιβάτες και οδηγοί φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, 10% μοτοσικλετιστές και το 5% οδηγοί & επιβάτες μοτοποδηλάτων. Το 49% των τροχαίων συμβαίνουν σε εθνικές οδούς,38% σε δημοτικούς δρόμους και 16% σε επαρχιακές οδούς.

 

Το CarWall σας εύχεται καλές διακοπές, με ασφαλή οδήγηση!

  • 07/07/2015 11:07:53
  • 2249
  • Service-Χρήσιμα
  • Μοίρασμα

Κατηγορίες

menumaster.gr

Έπεσε η τιμή τους!

GARAGE