Ο δεκάλογος της αγοράς ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ.

Η επιλογή ενός αυτοκινήτου από δεύτερο χέρι έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο υποψήφιος αγοραστής, για να μη βρεθεί αργότερα προ εκπλήξεων.

Η αλήθεια είναι, ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου διακατέχονται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Τα ερωτήματα που τους απασχολούν είναι κοινά για όλους, όπως για παράδειγμα «είναι εντάξει αυτό το μεταχειρισμένο Ι.Χ.;», «μήπως κρύβει ελαττώματα, που δεν τα βλέπω;», «ανταποκρίνονται τα χιλιόμετρα του κοντέρ του στην πραγματικότητα ή τα έχουν γυρίσει;», «τι θα κάνω, αν μετά την αγορά βγάλει κάποια βλάβη;».

Πρόκειται για απολύτως δικαιολογημένα ερωτήματα, αφού τα σύγχρονα αυτοκίνητα αποτελούν περίπλοκα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που απαρτίζονται από πολυάριθμα εξαρτήματα και μέρη, που είναι αδύνατον να ελέγξει σε βάθος ο μέσος αγοραστής. Υπάρχει ωστόσο ένας δεκάλογος με συμβουλές, που περιορίζουν πολύ την πιθανότητα να αγοράσετε τελικά ένα ζημιάρικο μεταχειρισμένο Ι.Χ. και αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το νέο σας αυτοκίνητο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σας.

 

1. Ποτέ με την πρώτη

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ. θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας τι ακριβώς ζητάτε, τις τεχνικές του προδιαγραφές και τον εξοπλισμό του. Σημαντικό είναι να έχετε ενημερωθεί διαβάζοντας παλαιότερες δοκιμές του μοντέλου που σας ενδιαφέρει, για παράδειγμα σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Σημαντικό είναι να μην αγοράσετε το πρώτο μεταχειρισμένο που θα δείτε, όσο και αν σας αρέσει και όσο αν το θεωρήσετε ως κελεπούρι. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να δείτε και να αξιολογήσετε τουλάχιστον δύο τρία αυτοκίνητα, πριν πάρετε την απόφασή σας, έστω και να επιστρέψετε τελικά στο πρώτο.

 

2. Μην αγοράζετε με την καρδιά σας

Υπάρχουν φορές, που οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ερωτευμένοι με κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο και όταν το βρίσκουν, το καπαρώνουν τυφλωμένοι από την αγάπη τους προς αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να συνοδεύεστε από ένα δεύτερο άτομο, που είναι πιο ουδέτερο και αντικειμενικό. Εξάλλου δύο ζευγάρια μάτια βλέπουν καλύτερα από ένα.

 

3. Φτιάξτε μία λίστα ελέγχου

Πριν ξεκινήσετε να δείτε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, φτιάξτε μία απλή λίστα με τα σημαντικότερα  σημεία, που πρέπει να ελέγξετε, καθώς ακόμη και οι πιο απλές επισκευές κοστίζουν εύκολα μερικές εκατοντάδες ευρώ. Σημαντικό είναι για παράδειγμα, να κοιτάξετε για σημάδια επισκευών, όπως διαφορές στη βαφή, ανόμοιες ανοχές μεταξύ των κρεμαστών μερών του αμαξώματος (πόρτες, καπό, κλπ.).

 

4. Τest drive την ημέρα και χωρίς άγχος

Ζητήστε να κάνετε ένα test drive του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει. Η διάρκειά του θα πρέπει να είναι γύρω στις δύο ώρες, ώστε να σχηματίσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημα. Επίσης η δοκιμαστική οδήγηση είναι καλό να γίνει με το φως της ημέρας, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε καλύτερα ενδεχόμενες ζημιές και να μη βρίσκεστε σε πίεση χρόνου και αγχωθείτε.

 

5. Η δοκιμή γίνεται με όλες τις αισθήσεις

Η δοκιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αποτελεί κάτι σαν πρόβα τζενεράλε. Στη διάρκειά της θα ζήσετε το αυτοκίνητο live, θα το οδηγήσετε, θα το νιώσετε, θα το ακούσετε, θα το ψαχουλέψετε, θα το δείτε προσεκτικά και θα προσπαθήσετε να μάθετε όλα τα μυστικά του. Επιλέξτε λοιπόν σωστά τη διαδρομή σας, ένας κακοφτιαγμένος δρόμος θα φέρει στο φως προβλήματα με τις αναρτήσεις και τα αμορτισέρ. Στον αυτοκινητόδρομο θα διαπιστώσετε την ευστάθεια του αυτοκινήτου και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης, στην πόλη θα κάνετε συχνές αλλαγές ταχυτήτων, για να δείτε την κατάσταση του σαζμάν και θα φρενάρετε, για να διαπιστώσετε την κατάσταση των φρένων. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιον φίλο, που θα στήσει το αυτί του, για να ακούσει ύποπτους θορύβους και θα ασχοληθεί με τον έλεγχο του κλιματισμού και του συστήματος εξαερισμού.

 

6. Δώστε μία ευκαιρία στους ειδικούς

Σχεδόν όλα τα ΚΤΕΟ προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε προσιτές τιμές. Οι έλεγχοι είναι οπτικοί, αλλά γίνονται και με ειδικές συσκευές, που φέρνουν στο φως κρυφά ελαττώματα του οχήματος, π.χ. στα αμορτισέρ, στα φρένα ή στα φώτα. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε την έκθεση του ΚΤΕΟ, για να κατεβάσετε την τιμή του μεταχειρισμένου οχήματος, αν διαπιστωθούν κάποιες ελλείψεις.

 

7. Ιστορία μου, αμαρτία μου

Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα μοντέλα χωρίς πεντακάθαρα χαρτιά, που βεβαιώνουν τα σέρβις και περιορίζουν την πιθανότητα των γυρισμένων χιλιομέτρων. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι το γύρισμα των χιλιομέτρων αποτελεί πραγματική μάστιγα, ειδικά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα από το εξωτερικό, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.  Ένα πλήρες βιβλίο σέρβις, παλιοί λογαριασμοί συνεργείων και ένας πρόσφατος έλεγχος στα ΚΤΕΟ περιορίζουν τις πιθανότητες, να πέσετε θύμα απατεώνων.

 

8. Παπούτσι από τον τόπο σας

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, από το να διανύσετε εκατοντάδες χιλιόμετρα, για να δείτε από κοντά ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ. που σας φάνηκε καλό και να διαπιστώσετε μόλις το εξετάσετε, ότι δεν αξίζει τα λεφτά του. Γιαυτό βάλτε κάποιο όριο όχι μόνον στην τιμή του αυτοκινήτου, αλλά και στην απόσταση, π.χ. να τσεκάρετε μοντέλα σε μία ακτίνα έως 100 χιλιομέτρων από εσάς και όχι μακρύτερα.

 

9. Τσεκάρετε τον πωλητή

Κάθε αυτοκίνητο έχει και κάποια –μικρά ή μεγαλύτερα- ελαττώματα. Αξιοποιείστε τα για να διαπραγματευτείτε και να μειώσετε την τιμή του. Αν δείτε, ότι ο κάτοχος ή ο πωλητής του μεταχειρισμένου μοντέλου αντιδρά απότομα, θίγεται από την προσφορά σας και την απορρίπτει ασυζητητί, απλά αποχαιρετήστε τον ευγενικά. Δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε το αυτοκίνητό του, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η αγορά μεταχειρισμένων είναι γεμάτη ευκαιρίες.

 

10. Βοήθεια επαγγελματία

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ. αποτελεί από μόνη της μία επένδυση, για την οποία αξίζει να δώσεις λίγα χρήματα, ώστε να σε συνοδεύσει ένας μηχανικός κατά τον έλεγχο του αυτοκινήτου, για το οποίο ενδιαφέρεσαι. Βεβαίως, ακόμη και ο καλύτερος μηχανικός δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα στα άδυτα ενός κινητήρα και να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου ελαττώματος ή μίας βλάβης, ωστόσο το περιορίζει σημαντικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 μυστικά της διαπραγμάτευσης για ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ.

Πώς να φτιάξεις μια σωστή αγγελία για να πουλήσεις το μεταχειρισμένο σου.

Υπολογίστε το κέρδος σε... χρήμα του diesel έναντι της βενζίνης

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΒΕΝΖΙΝΗΣ Ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

 

  • 19/02/2017 12:49:52
  • 6195
  • Service-Χρήσιμα
  • Μοίρασμα

Κατηγορίες

menumaster.gr

Έπεσε η τιμή τους!

GARAGE